banner

Avantgardet inleder en intensiv höst med nya singeln Alltid bakom er

Postad den 28 sep 2018

Avantgardet släpper idag sin nya singel Alltid bakom er, en fortsättning på det hyllade samarbetet med Jocke Åhlund (Teddybears, Les Big Byrd, Caesars). Låten är bandets första sedan sommarens stora hit Ut i natten och följs 7 november upp av albumet Alla känner apan, deras tredje fullängdare på endast två och ett halvt år.

Alltid bakom er är sorglig och hoppingivande på samma gång. Jag tänker att låten går lika bra att gråta till som att dansa till. Kanske kan den som vill lyssna kombinera de två, säger Rasmus Arvidsson, sångare och frontperson i Avantgardet.

På drygt två år har Avantgardet gått från att vara helt okända killar från Nybro med musikerdrömmar till att bli ett av Sveriges mest hyllade, omtalade och älskade band, både på skiva och live. 2017 gjorde de närmare 60 spelningar i Sverige och Norge och fick sin första Grammisnominering i kategorin Årets rock för albumet ”På östkusten intet nytt”. Det fanns även de som menade att Rasmus Arvidsson, som kallats en unik textförfattare, även borde ha nominerats för sina självutlämnande texter. De utmärks främst av ögonblicksskildringar och socialrealism, kännetecknen som är tydligare än någonsin på nya singeln Alltid bakom er.

– Vår tredje skiva Alla känner apan blir sista delen i en trilogi och Alltid bakom er är en fin representant för skivan men också för allt jag känner behövs sägas. Så länge världen och Sverige ser ut som det gör ser jag ingen anledning till att beskriva något annat än verkligheten.

Men trots den högintensiva produktionstakten i studion är det ändå som liveakt Avantgardet blivit mest omtalade och i samband med singelsläppet ger sig det hyllade livebandet återigen ut på en omfattande Sverigeturné där de gör tolv spelningar under de kommande månaderna.

Turnén smygstartar redan nu till helgen då Avantgardet headlinear och avslutar tredagarsfestivalen TSOMD i Hultsfred. Sedan efter stopp bland annat i Linköping, Göteborg, Malmö, Stockholm, Uppsala och Luleå avslutar bandet traditionsenligt året på hemmaplan.

– Den energi, kärlek och hoppfullhet vi fått uppleva genom vår publik är omöjlig att inte påverkas av när jag sitter och skriver låtar eller sjunger in dem i studion. Så mer än någonsin tidigare är det här våra fans låtar, utan att det för den sakens skull har gjorts avkall på några av de aspekter som fått folk att vilja lyssna på oss från första början. Jag kan inte vänta på att framföra dem tillsammans med publiken.

Turnéplan
29/9 Hultsfred, Hulingen
27/10 Borås, Pumphuset
9/11 Linköping, Backstage
16/11 Örebro, Satin
17/11 Göteborg, Pustervik
23/11 Malmö, KB
24/11 Ängelholm, Hus 57
30/11 Stockholm, Debaser Strand
1/12 Luleå, Kulturhuset
7/12 Sandviken, Kungen
8/12 Uppsala, Katalin
21/12 Kalmar, Kalmarsalen

Röster om Avantgardet
”Avantgardet träffar mitt i prick.”
Aftonbladet

”Vem faan kan värja sig mot detta?”
Gaffa

”Omöjligt att inte ryckas med i Avantgardet-familjen som består inte bara av bandet, utan publiken också.”
Sonic Magazine

”Avantgardet behövs i framtiden.”
Nöjesguiden

”En helt egen musikalisk värld.”
Corren

”En egen plats i det svenska musiklivet.”
Göteborgs Posten

Utgivning
Artist: Avantgardet
Titel A-sida: Alltid bakom er
Titel B-sida: Alltid bakom er (WM Demo)
Text: Rasmus Arvidsson
Musik: Rasmus Arvidsson/Jocke Åhlund
Produktion: Jocke Åhlund
Label: Avantgardet
Releasedatum: 28 september 2018

Lyssna på Alltid bakom er
Spotify
Apple Music
Texter
avantgardet.se/texter

Biljetter
luger.se

Press
Helena Iles/ILES PR
helena@iles.se, 0739 80 52 51

Bokning
Ola Broquist/LUGER
ola@luger.se, 08-578 679 07

Övriga frågor
info@avantgardet.se