banner

Avantgardet släpper singel och annonserar nytt album

Postad den 18 maj 2018

Idag släpper Avantgardet ny musik – Ut i natten och När solen går ner, två nya smakprov från det grammisnominerade samarbetet med producent Jocke Åhlund (Teddybears, Les Big Byrd). Låtarna är nästa steg i Avantgardets pågående berättelse, som inleddes med den kritikerrosade debuten För många dyra skor och döda ögon våren 2016 och som blott ett år senare fick en fortsättning i den om möjligt än mer hyllade uppföljaren På östkusten intet nytt. Singelns A-sida Ut i natten är ett kärleksfullt tack till Avantgardets publik som visat att det går att sjunga och dansa tillsammans oavsett vem du är, och i och med releasen idag meddelar Avantgardet att deras tredje album på bara två och ett halvt år kommer efter sommaren. Inom kort väntar livespelningar i både Stockholm och Göteborg.

– För mig är det unika och vad som starkast identifierar Avantgardet – och allt vi står för – hur fantastiskt gränslös vår publik är och hur inkluderande våra kvällar tillsammans alltid är. De har visat oss att det går att sjunga och dansa tillsammans oavsett vem du är, var du befinner dig eller var du kommer från. Det är tack vare, och framförallt FÖR, alla dem som Ut i natten kom till, säger Rasmus Arvidsson, som utgör Avantgardets epicentrum.

På drygt två år har Avantgardet gått från att vara helt okända till att bli ett av Sveriges mest hyllade, omtalade och älskade band, både på skiva och live. 2017 gjorde bandet närmare 60 spelningar i Sverige och Norge och fick sin första Grammisnominering i kategorin Årets rock för På östkusten intet nytt. I sommar väntar en rad spelningar. Inom kort blir det premiärspelningar i Stockholm och Göteborg och därefter kommer Avantgardet bland annat till Gröna Lund i Stockholm, Slussens Pensionat på Orust, Majas vid havet i Varberg och på festivalen Uport i Ulricehamn. 

Just nu befinner sig Avantgardet i studion med producent Jocke Åhlund för att färdigställa sitt tredje album som släpps efter sommaren.

Ut i natten och När solen går ner utgör inledningen av det avslutande kapitlet i trilogin med tre skivor på tre år som jag alltid vetat att jag skulle skriva, säger Rasmus Arvidsson. Det som känns extra fint är att jag nu får rikta fokus på alla människor runtomkring mig. För alla som på något sätt är en del av Avantgardet, publiken inte minst, utgör en central del av den tredje skivan.

Röster om Avantgardet
Att skriva om festande är ett ovanligt perspektiv och Avantgardet är mästare i den genren. De gör brutalt uppriktiga låtar om priset man betalar för att ha utsatt kroppen för alkohol och droger.
Fredrik Strage, Hemma hos Strage

Omöjligt att inte ryckas med i Avantgardet-familjen som består inte bara av bandet, utan publiken också. Vi skrattar, gråter och hoppar tillsammans som om det vore sista dagen i livet.
Marimba Roney, Sonic Magazine

Nattspelningen i fjol när publiken bokstavligt talat rev taket, och Jocke Åhlund bokstavligt talat rev scenen, är bland det vackraste jag sett på Way Out West.
Markus Larsson, Aftonbladet

… deras konserter varje gång blir en helt unik upplevelse och fullkomligt dränerande kärleksbomb. Till och med folk som inte står ut med deras musik på skiva eller slutat engagera sig i konventionell rock’n’roll på det stora hela tvingas efteråt i spegeln se sig själv svettig och salig med saliv hängandes ut ur mungipan. Avantgardet borde bli en film. Ingen kan protestera ifall ordet »folkhjältar« finns inbakat i titeln.
Pierre Hellqvist, Sonic Magazine

…med största möjliga ärlighet göra musik av livets skitigaste sidor. Jag vet som sagt inte mycket om Avantgardets förflutna men jag vet att de behövs i framtiden.
Natasha Azarmi, Nöjesguiden

Lyssna på Ut i natten och När solen går ner
Spotify
Apple Music

Texter
avantgardet.se/texter

Utgivning
Artist: Avantgardet
Titel A-sida: Ut i natten
Titel B-sida: När solen går ner
Text: Rasmus Arvidsson
Musik: Rasmus Arvidsson
Produktion: Jocke Åhlund
Label: Avantgardet via Border Music
Releasedatum: 18 maj 2018
Videopremiär: 23 maj 2018

Press
Helena Iles/ILES PR
helena@iles.se, 0739 80 52 51

Bokning
Ola Broquist/LUGER
ola@luger.se, 08-578 679 07

Övriga frågor
info@avantgardet.se