banner

Blen släpper sin debut-EP ”Större än oss”

Postad den 31 maj 2019


Lyssna på ”Större än oss” här.

Hon har en eftertraktad röst och har jobbat med några av de största namnen i hiphop-Sverige, som Ison & Fille, Mwuana och Gee Dixon. Idag släppte Blen sin debut-EP ”Större än oss”. I de sju låtarna skildrar hon vår samtid genom stark, svensk R’n’B med texter om black pride, ärlig fylla och om det vardagliga livet i förorten ur ett kvinnligt perspektiv. ”Större än oss” är skapad tillsammans med Redline Recordings, Moms från Mohammed Ali, Aki från Labyrint och Mack Beats.

– Jag har njutit av att utvecklas i lugn och ro, men nu är tiden den rätta för att satsa på min solokarriär, säger Blen.

Beslutet att fokusera på sin egen artistkarriär växte fram när Blen introducerades till Redline Recordings av Moms från Mohammed Ali. I den kreativa miljön hittade Blen snabbt en plats som kändes rätt.
– Det finns en stark familjekänsla hos Redline Recordings och de har varit fett välkomnande mot mig. De lämnade en stol åt mig vid bordet och gav mig en naturlig plats, berättar Blen.

Samarbetet resulterade i sju låtar om vår samtid i Sverige och Skärholmen idag, där lyssnarna får lära känna artisten och personen Blen.

– Den här EP:n handlar om samhället och är samtidigt som en vardagsbetraktelse från mitt liv.
Det finns inte så mycket musik som handlar om oss i 30-årsåldern. Vi som har erfarenhet av hur det är att leva i relationer och som sett hur situationen förändrats i förorterna. Texterna handlar också om att ta plats, ur ett kvinnligt perspektiv, berättar Blen.

De senaste åren har Blen tagit allt mer plats som soloartist. Efter att ha turnerat med Ison & Fille, Petter och Labyrint och medverkat på låtar med Mwuana, Ison & Fille, Mohammed Ali och Gee Dixon satsar hon nu på sin egen karriär. Sommaren 2018 uppträdde Blen på Way Out West och Allsång på Skansen och idag släpper hon sin första EP. Låtarna har växt fram under de senaste åren och alla
sju har en viktig plats både på EP:n och för Blen.

– Jag vill att musiken ska göra något och utmana lyssnarna. Om jag ska göra låtar så ska det vara någon poäng med dem, säger hon.

Blen om låtarna på EP:n
”Större än oss”
– Det här är en låt till alla marginaliserade som inte ser sig själva på tv. Jag ville skriva om allt knas som sker i våra förorter med dödsskjutningar och allt mer hat, men också med allt mindre resurser. Folk är så upptagna med att titta utåt, på vad de har och hur de ser ut och på att dela upp oss i vi och dom. Jag ville skriva en låt om att vi måste börja kolla inåt. Att vi inte är ensamma och att det finns något som är större än orten, större än oss.

”Sms”
– Den handlar om när man varit på klubben, är på väg hem och är sådär ärligt full. Man säger precis det man vill i ett sms till en viss person. Den låter blyg men är rakt på sak, ur ett tjejperspektiv. Det är den enda låt på EP:n som Mack Beats producerar, en modern R’n’B-låt.

”Nära dig”
– En kärlekslåt om vad man skulle kunna göra för en annan person. Det är poppig och funkig R’n’B som vi skapade ganska snabbt. Jag ville också ha ordentliga remixes på låten. Den ena gjordes av två från den nya skolan, Ibbe och Nathan K och den andra av ADL från den gamla skolan.

“Melanin”
– En hyllning till alla med lite mer färg i hyn. Jag ville skriva en black pride-låt om att älska sig själv och om att även det som är stereotypt kan vara fint. Det är många som kommer fram till mig och
berättar att de känner sig stärkta av den här låten.

”Kvar till fem”
– Det här var den sista låten vi skrev. Jag kände att det saknades en låt på EPn. Jag ville ha med en festlåt, men göra den personlig. Det handlar om en utekväll med mina tjejer och om att det är vår tur nu, vi vill bara ha kul med varandra och är inte intresserade av att ragga.

”Det handlar om dig”
– Man kan ha så olika syn på relationer. Den här handlar om de känslor och tankar som kan uppstå. Moms är med på låten och fick gestalta den som det hela tiden handlar om.

”Good vibes”
– EPn tar med dig på en resa genom mina tankar och med det sista spåret ville jag lämna lyssnaren med en känslan av att att må bra och ge bra vibbar. Ikväll ska ni ha kul, du och ditt gäng.

Om Blen
Blen föddes 1988 i Skärholmen i Stockholm. I hela hennes liv har musiken och platserna längs röda linjen varit viktiga. Idag fyller hon ett musikaliskt tomrum genom att skildra det vardagliga livet i förorten ur ett kvinnligt perspektiv. I många år har hon backat upp en lång rad andra artister. Nu är det Blens tur att axla huvudrollen. Blen har rötter i Etiopien, är uppväxt i Stockholm och har pluggat i USA. Hon har sedan unga år haft ett politiskt intresse, som väcktes av hennes pappa. Han var politisk flykting och del av oppositionen i Etiopien. När familjen tvingades fly till Sverige startade Blens pappa en politisk radiokanal för den etiopiska diasporan.

I barndomshemmet spelades det ständigt musik. Pappan lyssnade på jazz och blues, mamman på etiopisk folkmusik och storasystern influerade Blen från tidiga år med amerikansk kultur i allmänhet och MTV och Michael Jackson i synnerhet. Redan när hon var nio år gammal började Blen skriva egna låtar. Hon uppträdde på alla avslutningar i skolan, vann en talangshow i Alby och fick åka till finalen på Gotland. Tre år senare sjöng hon ”Oh Happy Days” på en kompis morbrors bröllop och för första gången insåg Blen att hon sjöng bra. Men även om hon där och då började fundera på en karriär inom musik så skulle det dröja innan hon tog steget att satsa fullt ut.

Musiken fortsatte att vara en viktig del av hennes liv, men skolan hade högsta prioritet. Hon gick gymnasiet på Fryshuset, i samma klass som Michel Dida och Mwuana. De hittade varandra genom musiken och började göra låtar tillsammans. Blen gick ut gymnasiet med bra betyg som planerat och åkte till USA för att plugga och ta till sig den amerikanska kulturen. Här började hon skriva mer låtar samtidigt som hon dök ner i New Yorks kulturliv. Hon gick på klubbar, konserter och spoken word-kvällar, men kände sig också dragen till hur kulturen ständigt var närvarande i stadsmiljön.

När Blen kom hem från USA hörde hon av sig till Mwuana och berättade att hon var redo att börja göra musik igen. Samarbetet resulterade i låten “You are the One” (2012) och Blen återupptog kontakten med allt fler gamla vänner som nu påbörjat musikkarriärer. Lilla Namo tog med henne till producentduon Up To No Goods studio och Blen medverkade på Namos singel “Min” (2014). Här fick Blen också hjälp med sin första sololåt ”Flygplansläge”.

Låten fick en hel del uppmärksamhet och artister längs röda linjen började få upp ögonen för henne. Blen inledde samarbeten med Aki från Labyrint, Moms från Mohammed Ali och med Mack Beats. Under de kommande åren medverkade Blen på låtar med Petter, Ison och Fille, Lilla Namo, Marit Bergman, Mwuana och Gee Dixon. 2015 hängde hon med på “Ikväll är vi kungar”-turnén tillsammans med Ison & Fille, Petter och Rosh.

Blens karriär tog ett nytt steg när hon kom till Redline Recordings. I den kreativa miljön hittade hon snabbt en naturlig plats och uppmuntrad av Moms, Masse och Salla på Redline Recordings bestämde hon sig för att det var dags att gå från bakgrundssångare till artist med en egen karriär.

Hon släppte låten ”Prioritera” (2016) och visade upp en ny attityd och säkerhet som artist. Parallellt med heltidsjobb och musikskapandet hos Redline bad Labyrint henne hänga med på en lång Sverigeturné som förband. Under två intensiva år släppte Blen dessutom tre låtar varav både “Katching” (med Gee Dixon och Moms) och “Bra man” (med Aki) gjorde väsen av sig med tillsammans över 1,5 miljoner lyssningar på Spotify. Det var med ”Bra man” (2017) som Blen för första gången kände att hon kunde stå för hela visionen av en låt. Hon hade varit med i hela processen och skapat precis det hon ville få fram.

Efter flera år där Blen backat upp andra artister är det nu ombytta roller. Hon har Redline Recordings, Moms från Mohammed Ali, Aki från Labyrint och Mack Beats i ryggen när hon skapar musik för sin egen karriär och nu släpper sin första EP. ”Större än oss” innehåller sju låtar som visar upp Blens förmåga att skildra sin samtid genom stark, svensk R’n’B med rötter i New York, Etiopien och Skärholmen.

Följ Blen här:
Facebook
Instagram

Kontakt
Press
Aida Amoli/ILES PR
aida@iles.se
079 076 13 12

Mgmt
Salla Salazar/Redline Recordings
salla@salazarborthers.com