banner

Claes Månsson och Rikard Ulvshammar i skräcksuccén “Kvinnan i svart”

Postad den 20 sep 2018

I vår kommer äntligen den svenska versionen av Susan Hills hyllade skräckklassiker “Kvinnan i svart” till Stockholm. Pjäsen har spelats på West End och Broadway i 30 år och setts av över 7 miljoner teaterbesökare och blivit en stor favorit hos både publik och recensenter som beskriver den som “A masterpiece” (The Guardian) och “Entertainment at its very best” (Daily Telegraph). Nu är det dags för den svenska publiken att få ta del av den gastkramande men också underhållande spökhistorien. Medverkar gör folkkära skådespelaren Claes Månsson (Lorry) och Rikard Ulvshammar (Grotesco) och för regi står Linda Hedberg. “Kvinnan i svart” får ses av personer som fyllt 15 år alternativt 11 år med vuxet sällskap. Föreställningen har premiär torsdag 31 januari 2019 på Scalateatern i Stockholm och biljetterna släpps idag kl 09:00.

Jag åkte till London och tittade på pjäsen och blev helförtjust, berättar Claes Månsson. Jag fick också tillfälle att träffa en av skådespelarna som berättade att det här var en av dom roligaste pjäser han spelat i, så förväntningarna är skyhöga.

“Kvinnan i svart” bygger på Susan Hills spökhistoria ”The woman in black” som översattes till svenska 2014 och som beskrivs som “en av de otäckaste historierna någonsin” av Svenska Dagbladet och “En viktoriansk skräckklassiker av bästa märke” av Dagens Nyheter. Boken har även filmatiserats där huvudrollen spelas av Daniel Radcliffe (Harry Potter).

I pjäsen medverkar Claes Månsson och Rikard Ulvshammar. Båda har spelat i några av Sveriges mest älskade humorproduktioner men “Kvinnan i svart” blir deras stora skräckdebut.

Jag tänker att det är lite likt humor på så sätt att det gäller att tajmingen är rätt, säger Rikard Ulvshammar. Fast när det i humor handlar om att skämtet ska komma på rätt ställe så handlar det här om att skrämsel-effekten tajmas rätt. Det ska bli roligt att få vara med och skrämmas lite.

Linda Hedberg har under hela sin karriär arbetat med musik och teater och “Kvinnan i svart”
blir den första föreställningen hon regisserar.

Jag såg föreställningen första gången för 25 år sedan när jag var teaterelev och blev helt golvad, säger regissören Linda Hedberg. Jag både skrattade och fick kalla kårar, det var en fantastisk teaterupplevelse och jag bestämde mig redan då för att sätta upp den någon gång. Jag har sett den åtta gånger men den har aldrig satts upp på en privatteater i Stockholm så nu är det dags!

Handling
Föreställningen “Kvinnan i svart” bygger på Susan Hills hyllade novell ”The women in black” och handlar om advokaten Arvid Johansson som får i uppdrag att klara upp ett dödsbo och medverka på en Viola Hedenborgs begravning. Han beger sig till en avlägsen by i Västerbotten. När han kommer dit märker han att så fort han nämner att han ska ut till Viola Hedenborgs hus och medverka på hennes begravningen så tystnar folk och undviker honom. När han dessutom börjar stöta på en kvinna, klädd i svart blir människorna i den lilla byn vettskrämda och vill att han ska åka därifrån. Arvid fortsätter, trots detta, sitt uppdrag men förstår snart att allt inte står rätt till, varken med huset eller med kvinnan i Svart. Han blir mer och mer indragen i en skräckfylld jakt där han snart inte kan skilja på fantasi och verklighet. Byn ruvar på en ondskefull hemlighet, en mörk gåta som på ett dunkelt men oavvisligt sätt utgår från en skrämmande gestalt – kvinnan i svart.

Föreställningen “Kvinnan i svart”
Regi och manusbearbetning: Linda Hedberg
Rollista: Claes Månsson och Rikard Ulvshammar
Premiär: 31 januari 2019 på Scalateatern i Stockholm
Föreställningen är baserad på ett manus av Stephen Mallatratt efter en bok av Susan Hill

Röster om “Kvinnan i svart”
“A truly nerve-shredding experience” /Daily Mail
“A real treat. Entertainment at its very best” /Daily Telegraph
“Guaranteed to chill the blood” /Evening Standard
“A masterpiece” /The Guardian
“A real thrill of horror” /Sunday Times
“The chills are irresistibly effective… A delicious spell of malevolence and menace” /Time Out

Claes Månsson
Claes Månsson är en av Sveriges mest folkkära skådespelare. Han har medverkat i en rad filmer, teaterföreställningar och tv-serie men fick sitt genombrott för den stora publiken i sketchprogrammet “Lorry”. Tillsammans med Lorrygänget medverkade han även i en krogshow på Tyrol, i filmen “Yrrol – en kolossalt genomtänkt film” och i en föreställning på Oscarsteatern. Claes var anställd på Dramaten i nära 30 år och spelade bland annat i “I väntan på “Godot”, “Ett drömspel” och “Misantropen” men han har även spelat på andra teaterscener såsom “Revisorn” på Chinateatern, “Rampfeber” på Halmstad Teater, “Virus i bataljonen” på Vallarnas friluftsteater i Falkenberg. I höst är Claes aktuell med föreställningen “Pilsner och penseldrag” och filmerna “Halvdan Viking” och “Lyrro – ut&invandrarna”.

Rikard Ulvshammar
Manusförfattaren, komikern och skådespelaren Rikard Ulvshammar är en av personerna bakom den populära gruppen Grotesco vars humorserie i flera säsonger sänts på SVT. Den senaste säsongen har lett till priserna årets humorprogram på Kristallengalan samt tv-priset Guldrosen i kategorin Comedy i Berlin. Humorgruppen har även skrivit och framfört den hyllade och prisbelönta scenföreställningen “Grotesco på Scala – En näradödenrevy” som gick på Scalateatern Stockholm och därefter på Sverige-turné. Rikard har förutom Grotesco även skrivit manus till bland annat “Enkelstöten, “Time Out”, “Parlamentet” samt långfilmen “Åsa-Nisse – Wälkom to Knohult” som han skrev tillsammans med Henrik Dorsin. Rikard spelade pappa Stig i SVT:s julkalender 2012: “Mysteriet på Greveholm – Grevens återkomst” samt Lennart i TV-­serien “Kontoret”. Rikard är även aktuell som manusförfattare till den nya Jönssonligan-filmen som har premiär vintern 2019.

Linda Hedberg
Linda Hedberg är utbildad på musik- och teaterhögskolan i Göteborg och har en bred scenerfarenhet som skådespelerska, sångerska och musikalartist. Scendebuten skedde på Jönköpings länsteater i rollen som Miranda i Shakespears ”Stormen”. Hon har även arbetat på scener som Lilla teatern i Göteborg samt Stadsteatern, Chinateatern och Oscarsteatern i Stockholm. Under många år jobbade Linda som utbildningsledare på Stadsteatern och som konstnärlig ledare på Scengymnasiet i Skärholmen som drevs av Stockholms stad och Stadsteatern.

Pressbilder och mer information
Ladda ner pressbilder och läs mer om föreställningen via www.scalateatern.se/

Biljetter
Biljetterna till “Kvinnan i svart” släpps idag kl 09:00 via www.scalateatern.se eller biljettkassan på Wallingatan 32, per telefon 08-14 35 75. Föreställningen har 15-årsgräns och 11 år med vuxet sällskap.

Presskontakt
Ellinor Wannmyr/ILES PR
ellinor@iles.se, 073 908 12 83