banner

Den sydafrikanska hiphopstjärnan Kanyi Mavi nytt tillskott i Medborgarbandets och Malmö Stadsteaters “Vinnaren tar allt”

Postad den 20 Dec 2017

Medborgarbandets och Malmö Stadsteaters allkonstverk “Vinnaren tar allt” har urpremiär 9 mars 2018 på Hipp i Malmö. Det är en föreställning om demokrati, vad det innebär att vara medborgare och vikten av att bry sig om vårt samhälle. Nu är det klart att den redan namnstarka ensemblen, med bland andra Nina Persson, Thomas Öberg, Kristin Amparo och Moto Boy, förstärks med Kanyi Mavi. Hon är en av Sydafrikas klarast lysande hiphopstjärnor och har tidigare uppträtt med bland andra Lauryn Hill, Mos Def och Rapsody. 

Målet med Medborgarbandet och föreställningen ”Vinnaren tar allt” på Malmö Stadsteater är att inspirera människor, särskilt unga, att bry sig om vårt samhälle och känna att det går att förändra genom deltagande, kultur och gemenskap. Föreställningen görs av ett kreativt kollektiv om 20 personer, så som Nina Persson (The Cardigans), Thomas Öberg (Bob hund), Kristin Amparo, Moto Boy och Kanyi Mavi från Sydafrika. 

– Jag känner mig väldigt hedrad och exalterad över att få bli en del av den här ensemblen. Det här ger mig inte bara chansen att lära mig mer och vässa mina förmågor, utan också möjligheten att arbeta med några av de bästa artisterna i Sverige, säger Kanyi Mavi.

Tillsammans skapar Medborgarbandet ett nusvenskt allkonstverk i utsvängd kostym med modern och tidlös musik, skådespel och akrobatik, ord och dans. 

– Jag har ingen aning om vad jag kan förvänta mig, men jag vet att det antagligen blir bättre än jag någonsin kunnat föreställa mig. Jag vill genom min musik och mina framträdanden visa världen det bästa av mig själv och min kultur och det här projektet tar mig ett steg närmare den drömmen, säger Kanyi Mavi. 

Kanyi Mavi

Sedan Kanyi Mavi släppte sin debut 2012 har hon varit en av Sydafrikas främsta hiphopartister. Efter albumsläppet av ”Iintombi-zifikile” (“Kvinnorna är här”) nominerades hon som första kvinna någonsin till tre South African Hip Hop awards, varav hon vann ett. Hon har uppträtt tillsammans med bland annat Bahamadia, 9th Wonder, Rapsody och Mos Def och på releasefesten för debutalbumet uppträdde hon tillsammans med ingen mindre än Lauryn Hill. 

Kanyi Mavi har gett ut musik med svenska hiphopartister som Adam Tensta, Cleo, Kristin Amparo, Mapei, Chords och Syster Sol och turnerat med dem i Sverige, Zambia, Zimbabwe och Sydafrika. Deras skiva “Worldwide”, som de gjorde under namnet Kwaai, vann Årets rytm på Manifest-galan 2014.  

På sistone har Kanyi Mavi jobbat med svenska producenten Ted Krotkiewski och gett ut låtarna “Andizenzi” och “Ngqangqa”. I början av 2018 kommer EP:n “Gubu Lam” (“Min trumma”).

Övriga medverkande artister

Nina Persson är artist, sångare och låtskrivare i det internationellt framgångsrika popbandet The Cardigans, projektet A Camp och som soloartist. Hon har bland annat samarbetat med en rad artister, såsom Tom Jones, Freddie Wadling och Manic Street Preachers, gjort huvudrollen i Amir Chamdins film “Om Gud vill” och designat en kollektion för Hope Stockholm. Idag är hon kreativt ansvarig för Medborgarbandet.

Thomas Öberg är sångare, låtskrivare och sedan 25 år frontperson i kultförklarade rockbandet Bob hund. Medverkar även i electro-kvartetten !Regeringen sedan 2012. Aktuell med jubileumsarrangemanget ”Fan-tastiskt!! – 365 dagar med Bob Hund på Malmö Live”.

Kristin Amparo är artist och låtskrivare och har bland annat samarbetat med rapparen Cleo och Femtastic – ett musiknätverk för kvinnor. Deltog i musikutbytesprojektet KWAAI 2013 och 2015 medverkade hon i Melodifestivalen och släppte sitt kritikerrosade debutalbum ”A dream”.

Moto Boy är artist och låtskrivare som varit verksam på den svenska musikscenen sedan 2006. Slog igenom för den bredare publiken när han framförande ”Hero” tillsammans med Charlotte Perrelli under Melodifestivalen 2009. Aktuell med albumet ”New Music”, bland annat innehållande ”Dead for a second” – ett samarbete med Nina Persson.

Dessutom medverkar skådespelarna Sakib Zabbar, Negin Angelika Radvolt, Sven Boräng, Li Brådhe, Mari Götesdotter, Magdi Saleh, musikerna Amanda Savbrant, Laszlo Dancsoch, Nadia Hamouche samt akrobaten Ashtar Muallen.

Läs mer på

malmostadsteater.se/press 

Medborgarbandet

Medborgarbandet initierades av artisten Nina Persson och projektledaren Gudrun Hauksdottier med målet att få oss att prata mer om demokrati, vad det innebär att vara medborgare och vikten av att bry sig om vårt samhälle.

Med begreppet medborgarbandet åsyftas det osynliga band som finns mellan oss medborgare, som vävs genom möten, kultur och deltagande. Det är just detta medborgarband som ger oss kraft att förändra.

Inspirationen till Medborgarbandet kommer från The Citizens Band i New York, som Nina Persson var en del av under flera år tillsammans med bland andra Zoe Kravitz, Maggie Gyllenhaal, Zooey Deschanel och Karen Elson. The Citizens Band utgörs av drygt 30 ambulerande musiker, skådespelare och dansare som tillsammans gjort en rad politiska föreställningar. Kollektivet har uppmärksammats av The New Yorker, The New York Times, Nylon och Vouge och under det amerikanska valåret 2008, då Obama vann första gången, turnerade de och spelade bland annat på South By South West-festivalen.

Malmö Stadsteater

Malmö Stadsteater är en av Sveriges ledande stadsteatrar och sätter upp cirka femton produktioner per år. Repertoaren både speglar det nya Malmö och håller de klassiska mästerverken levande. Vi vill vara en teater som engagerar, underhåller och berör alla Malmöbor.

Teatern har en fast skådespelarensemble och spelar på framförallt tre scener; Hipp, Intiman och Unga Teaterns scen Studion. Huvudscenen Hipp är inrymd i den anrika cirkusbyggnaden Hippodromen mitt i centrala Malmö. Teaterns något mindre scen Intiman ligger i anslutning till Operan på Östra Rönneholmsvägen. Högst upp i Hipphuset hittar man Unga Teatern och scenen Studion.

Pressbild

Ovan pressbild fri att använda i redaktionellt sammanhang.
Bildtext: Kanyi Mavi senaste tillskottet i ”Vinnaren tar allt” på Malmö Stadsteater 2018.

För vidare information

Press
Helena Iles, pressansvarig Medborgarbandet
0739-80 52 51, helena@iles.se

Carin Hebelius, pressansvarig Malmö Stadsteater
0702-27 42 38, carin.hebelius@malmostadsteater.se

Medborgarbandet
Gudrun Hauksdottir, projektledare
0708-456457, gudrun@medborgarbandet.se