banner

“Islands” – ny singel från Clara Strauch

Postad den 1 Dec 2017

Nu släpps gotländsk/amerikanska Stim-stipendiaten Clara Strauchs nya singel “Islands”. Låten är den tredje och sista singeln från debutalbumet “Persephone” som ges ut den 26 januari. Singeln är inspirerad av saknad, Shakespeare och de stora kontrasterna mellan Claras två hem: Gotland och New York. Ikväll har hon releasespelning på Glashuset WY13 i Stockholm och under hösten och vintern väntar fler spelningar för henne i Sverige men även i Danmark, Nederländerna, Frankrike och Schweiz. Under våren blir det också en en tur till nordöstra USA där hon kommer att att spela sin egenskrivna folkmusikal “Wayward Home” på flera musikscener och teatrar.

Singeln “Islands” började formas våren 2016 när Clara Strauch tonsatte Shakespeares pjäs “The Tempest” åt teaterkompaniet Smith Street Stage i Brooklyn i New York för vilken hon blev nominerad till Outstanding Original Music i The New York Innovative Theatre Awards.

– ”Islands” är inte en tröstande sång som i pjäsen ”The Tempest”, utan snarare en klagosång över alla de metaforiska skeppen vi längtar efter men som aldrig kommer, berättar Clara Strauch. Det är känslan av att gripa efter något långt borta – gräset är alltid grönare – och ett obevekligt fram-och-tillbaka mellan öar. Jag är uppvuxen på Gotland, och flyttade i tonåren till min fars hemstad New York där jag sedan bodde i många år. Under de senaste tre åren har jag levt ett slags bi-kulturellt liv, med projekt i två länder och väldigt mycket resande. Det är förstås ett stort privilegium. Den stora kontrasten har alltid inspirerat mig, och jag älskar båda mina hem. Men på båda platserna kan det ibland kännas förvirrande och ensamt, med oändligt mycket saknad och telefonsamtal till ett liv på andra sidan jorden, och det var ur den saknaden som ”Islands” växte fram.

Föreställningen fick fina ord från kritikerna där bland annat amerikanska teaterbloggen OnStage beskrev musiken som: ”…the soundscaping here, composed by Clara Strauch, is gorgeous. Everything from accordions, to guitars, to thunder-sheets, create a folky, ambient, occasionally trance-like soundtrack…”

Pjäsen gav mersmak. Hösten 2016 satt Clara Strauch hemma och spelade låten ”Come Unto These Yellow Sands”, som i “The Tempest” sjungs av anden Ariel till en vilsen människa som har landstigit på vad han tror är en öde ö. Detta kändes passande, då Clara precis återvänt till Gotland efter många år utomlands. Hon spann vidare på det och uppfann en egen fortsättning på texten. Resultatet blev
singeln “Islands” som är en låt om alla ”skepp” man längtat efter för att kunna komma bort
från de ”öar” man är fast på.

Lyssna på ”Islands” här:

Atwood Magazine skriver om sin premiär av ”Islands”:
”Strauch brings her diverse background to life through dreamily creative songs full of emotion and story. ​Led by naked acoustic guitar strums and Strauch’s bare, evocative voice, “Islands” gives a light pop bump to a traditional folk tune.”

Releaseinformation
Artist: Clara Strauch
Titel: “Islands”
Releasedatum: 1 december 2017
Text och musik: Clara Strauch
Producent: Zubin Hensler

Kommande spelningar med Clara Strauch
1 december – Glashuset WY13, Stockholm, kl 20:00
26 januari – Pop House, Stockholm
27 januari – Vinterträdgården på Clarion, Visby
​18 februari – Cph Listening Room, Köpenhamn, Danmark
21 februari – Tjili Pop, Köpenhamn, Danmark
​22 februari – Checkpoint Charlie, Amsterdam, Nederländerna
​24 februari – Moulin à Cafe, Paris, Frankrike
1 mars – Dr Strangelove Videoapothek, Bern, Schweiz
​2 mars – Reusser Guitars, Brienz, Schweiz
4 mars – Werkstattchur, Chur, Schweiz
13-14 april – Wayward Home på Main Street Arts, Saxon’s River, Vermont, USA
​20 april – Wayward Home på Pauline Productions, Goshen, Massachusetts, USA
​22 april – Wayward Home på No. 6 Depot, West Stockbridge, Massachusetts, USA
​25 april – Wayward Home på Spectrum Playhouse, Lee, Massachusetts, USA
​27 april – Wayward Home på Trinity’s, Plymouth, Massachusetts, USA
3 maj – Wayward Home på 61 Local, Brooklyn, New York, USA

Clara Strauch
Efter åren i New York tar nu Clara Strauch plats på den svenska musikscenen. I höstas släpptes singeln “Weeds” som fick flera indiebloggare att gå i taket, därefter kom den känslosamma och starka låten “Tempest” och i januari ges hennes debutalbum “Persephone” ut. Det mytiska och personliga albumet är inspirerat av Persefone som var drottningen av underjorden i den Grekiska mytologin. Persefones öde av evigt resande skapade årstiderna och är en metafor för Claras nomadliv. Låtarna har hon skrivit själv och hon tillägnades årets Stim-stipendium för dem. Produktionen har Zubin Hensler tagit hand om och det är inspelat i Homefry Studios, Brooklyn, New York.

Clara Strauch är skolad både inom sång och skådespeleri och har studerat på en av New Yorks mest åtråvärda konstnärs-utbildningar – NYU Tisch School of the Arts. Hon har bland annat tonsatt Smith Street Stages uppsättning av Shakespeares “The Tempest” i New York, Romateaterns “Fåfängt Frieri” och hennes egen folkmusikal “Wayward Home” som har turnerat i nordöstra USA.

Claras kulturella smörgåsbord till bakgrund har inspirerat henne till att skriva poetiska, sårbara, och personliga texter som ofta handlar om förlust och att släppa taget av illusioner för att kunna hitta hem till sig själv. Hennes musik innehåller vintrigt piano och stråkar följt av somrig amerikansk folkmusik på gitarr.

Följ Clara Strauch i sociala medier:
Hemsida
Facebook
Instagram

Kontakt:
Ellinor Wannmyr/ILES PR
ellinor@iles.se
073 908 12 83