banner

Hopp – Doaas flykt till Sverige berättar den otroliga historien om 21-åriga Doaa Al Zamels flykt från Syrien till Sverige över Medelhavet. Hur kan vi nånsin förstå och ta till oss all statistik och rapportering kring flyktingarna som gör den livsfarliga resan över Medelhavet? Det blir så abstrakt och svårt att greppa. Genom berättelser som Doaas, hoppas vi ge en röst och ett ansikte till den humanitära krisen vi dagligen läser om i nyhetsrapporteringar. Hopp är en berättelse om kärlek, förlust och hopp – och ett enastående porträtt av hur en helt vanlig tjugoåring uppvisar enorm styrka och mod.

Det är inte min historia eller vad jag känner som är viktigt. Det viktiga är att människor förstår varför det kommer flyktingar, varför vi flyr, säger Doaa själv.

Boken är skriven av Melissa Fleming, chefstalesperson för FN:s flyktingkommissariat (UNHCR). Hon mötte Doaa ett halvår efter räddningen vid Greklands kust. Melissa återberättade Doaas otroliga historia i ett TED Talk som hittills laddats ner över 1,5 miljoner gånger och är översatt till över 30 olika språk. Hopp – Doaas flykt till Sverige har getts ut i flera länder, bland andra Ungern, England, USA, Kina, Portugal och Danmark. Filmrättigheterna är köpta av Steven Spielberg och JJ Abrams.

Handling:
Doaa Al Zamel och hennes familj lämnar det krigsdrabbade Syrien för Egypten. Men även där blir det allt farligare att vistas. Hon möter och förälskar sig i Bassem, en före detta frihetskämpe, och tillsammans bestämmer de sig i september 2014 för att lämna Egypten och fly till Europa. Doaa och Bassem blir två av de tusentals flyktingar som gör den livsfarliga resan över Medelhavet på överfulla och nedgångna båtar.

Efter fyra dagar till havs sänks deras båt av en annan, fylld med arga män som hotar och skriker förolämpningar. Basseem drunknar. Utan land i sikte, knappt simkunnig och omgiven av uppsvällda lik håller sig Doaa flytande med en simring runt midjan, medan två små flickor klamrar sig fast vid hennes hals.

Kontakt:
Natalie Pettersson
natalie (a) iles.se