banner

I vår kommer äntligen den svenska versionen av Susan Hills hyllade skräckklassiker “Kvinnan i svart” till Stockholm. Pjäsen har spelats på West End och Broadway i 30 år och setts av över 7 miljoner teaterbesökare och blivit en stor favorit hos både publik och recensenter som beskriver den som “A masterpiece” (The Guardian) och “Entertainment at its very best” (Daily Telegraph). Nu är det dags för den svenska publiken att få ta del av den gastkramande men också underhållande spökhistorien. Medverkar gör folkkära skådespelaren Claes Månsson (Lorry) och Rikard Ulvshammar (Grotesco) och för regi står inda Hedberg. “Kvinnan i svart” får ses av personer som fyllt 15 år alternativt 11 år med vuxet sällskap. Föreställningen har premiär torsdag 31 januari 2019 på Scalateatern i Stockholm.

“Kvinnan i svart” bygger på Susan Hills spökhistoria ”The woman in black” som översattes till svenska 2014 och som beskrivs som “en av de otäckaste historierna någonsin” av Svenska Dagbladet och “En viktoriansk skräckklassiker av bästa märke” av Dagens Nyheter. Boken har även filmatiserats där huvudrollen spelas av Daniel Radcliffe (Harry Potter). Föreställningen är baserad på ett manus av Stephen Mallatratt efter en bok av Susan Hill.

Handling
Föreställningen “Kvinnan i svart” bygger på Susan Hills hyllade novell ”The women in black” och handlar om advokaten Arvid Johansson som får i uppdrag att klara upp ett dödsbo och medverka på en Viola Hedenborgs begravning. Han beger sig till en avlägsen by i Västerbotten. När han kommer dit märker han att så fort han nämner att han ska ut till Viola Hedenborgs hus och medverka på hennes begravningen så tystnar folk och undviker honom. När han dessutom börjar stöta på en kvinna, klädd i svart blir människorna i den lilla byn vettskrämda och vill att han ska åka därifrån. Arvid fortsätter, trots detta, sitt uppdrag men förstår snart att allt inte står rätt till, varken med huset eller med kvinnan i Svart. Han blir mer och mer indragen i en skräckfylld jakt där han snart inte kan skilja på fantasi och verklighet. Byn ruvar på en ondskefull hemlighet, en mörk gåta som på ett dunkelt men oavvisligt sätt utgår från en skrämmande gestalt – kvinnan i svart.

Röster om “Kvinnan i svart”
“A truly nerve-shredding experience” /Daily Mail
“A real treat. Entertainment at its very best” /Daily Telegraph
“Guaranteed to chill the blood” /Evening Standard
“A masterpiece” /The Guardian
“A real thrill of horror” /Sunday Times
“The chills are irresistibly effective… A delicious spell of malevolence and menace” /Time Out

Kontakt
Ellinor Wannmyr
ellinor (@) iles.se