banner

Torsdag 8 november har “Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton” premiär på Scalateatern i Stockholm. Scenversionen av Tage Danielssons älskade berättelse om 14-åringen som tar från de rika och ger till de fattiga är skapad av Henrik Dorsin som även kommer gestalta rollen som berättaren. I övriga huvudroller ses Anton Lundqvist (Karl-Bertil Jonsson), Vanna Rosenberg (den ömma modern) och Peter Dalle (fadern Tyko Jonsson) och för regi står Anna Vnuk. I samband med föreställningen erbjuder Scalateaterns restaurang i sann “Hasse & Tage-anda” julbord i tre olika prisklasser: ”Byrådirektör”, ”Vanligt folk” eller ”Fattig sate”. “

“Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton” har visats på SVT varje jul sedan 1975 och Tage Danielssons klassiker är för många en lika viktig tv-tradition som Kalle Anka. Per Åhlin, som både animerat och regisserat filmen på SVT, är föreställningens produktionsdesigner och ansvarar för att överföra filmens atmosfär till scen tillsammans med den prisbelönta scenografen Pelle Magnestam:

Musiken kommer vara en viktig del av föreställningen med nyskrivna sångtexter av Henrik Dorsin, men den klassiska “Karl-Bertil Jonsson”-låten av Gunnar Svensson kommer självfallet fortfarande att ha en central plats. Musiken framförs av en orkester under ledning av den välrenommerade pianisten Carl Bagge med Per ”Texas” Johansson på träblås, Martin Höper på bas och med Per Ekdahl på trummor och slagverk.

“Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton” har premiär på Scalateatern i Stockholm torsdag 8 november och spelas endast fram till söndag 13 januari 2019.

Föreställningen “Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton”
Berättare, bearbetning och sångtexter: Henrik Dorsin
Karl-Bertil Jonsson: Anton Lundqvist
Karl-Bertils ömma moder: Vanna Rosenberg
Tyko Jonsson, Karl-Bertils stränge fader: Peter Dalle
Fru Bergdahl m fl: Katrin Sundberg
Byrådirektör H. K. Bergdahl m fl: Andreas Rothlin Svensson
Regissör: Anna Vnuk
Produktionsdesigner: Per Åhlin
Scenograf: Pelle Magnestam
Kostym/mask och perukdesigner: Susanna Rafstedt
Musiker: Carl Bagge (piano), Martin Höper (bas), Per ”Texas” Johansson (träblås) och Per Ekdahl (trummor och slagverk)
Produktion: Scalateatern Produktion AB och PMJ Artistgruppen
Premiär: torsdag 8 november 2018 på Scalateatern i Stockholm
Föreställningen presenteras med tillstånd av Marlon Productions AB.

Kontakt:
Ellinor Wannmyr
ellinor (@) iles.se