banner

“Tårtgeneralen” är baserad på en sann historia samt Filips & Fredriks bok med samma namn. Med filmatiseringen debuterar de som regissörer och svarar även för filmens manus.

Huvudrollen Hasse P spelas av Mikael Persbrandt (Guldbaggebelönad för huvudrollerna i “Mig äger ingen” och “Maria Larssons eviga ögonblick”) som efter otaliga huvudroller i film, tv och på scen nu gör sin första huvudroll i en filmkomedi. Medverkar gör även bland andra Helena Bergström (Guldbaggebelönad för huvudrollerna i “Pariserhjulet” och “Sista dansen”) i rollen som Dyr-Gunilla, Tomas von Brömssen (Guldbaggebelönad för birollen i “Lust och fägring stor”) i rollen som Ivar och nya stjärnskottet Agnes Lindström Bolmgren som Ivars dotter konditorn Åsa.

Filmens handling
I mitten av 80-talet utser tv-programmet Rekordmagazinet Köping till Sveriges tråkigaste stad. Medan bygden lamslås och ett helt land skrattar bestämmer sig den misslyckade, alkoholiserade entreprenören Hasse P (Mikael Persbrandt) för att motbevisa ”Stockholmsjävlarna” genom att bygga världens längsta smörgåstårta, hamna i Guinness Rekordbok och därmed sätta Köping på kartan. Den här dråpliga, lite vemodiga berättelsen, som är hämtad ur verkligheten, är en kärleksfull hyllning till landsorten, och människor som faller ur ramen.

 

Vi har alltid intresserat oss för excentriker i samhällets periferi. De trummar på i det tysta och plötsligt händer någonting. Eller så händer inget alls. “Tårtgeneralen’” är en varm, kanske bedårande hyllning till människor som gör saker. Filip Hammar

Distribution: SF Studios

Biopremiär onsdagen den 7 mars.

Presskontakt
Helena Iles
helena (@) iles.se