banner

Studie efter studie slår fast att vi mår bättre av att vistas i naturen och det har publicerats mängder av undersökningar om hur mycket naturen betyder för oss människor. 3 av 5 barn och 4 av 5 föräldrar vill till exempel vistas mer i naturen och nästan 80 procent av svenskarna tycker det är mycket viktigt att det tas hänsyn till naturvärden när bostäder och vägar byggs.

I Stockholm finns det vilda precis runt husknuten och i “Upplevelser i Stockholms natur” visas en unik del av huvudstaden upp, som många fortfarande inte känner till. Det kan vara svårt att föreställa sig, men när du sitter fast i en av stans många bilköer eller trängs i folkmyllret på T-Centralen har du ändå väldigt nära till vildmarkens lugn och tystnad. Du måste bara veta var du ska leta.

En halvtimmes färd från huvudstadens mitt kan du nå en världsunik skärgårdsmiljö, en nationalpark med trolsk urskog, myllrande våtmarker och berghällar med milsvid utsikt. Här finns fågelsjöar fulla av liv, porlande bäckar med öringar, rika svampskogar, ett av Sveriges tätaste bestånd av kattugglor och färgsprakande ängsmarker.

“Upplevelser i Stockholms natur” visar upp 27 områden som är lätta att ta sig till och samtidigt väl värda en omväg. Varje område beskrivs utifrån vad du kan få uppleva på plats och hur du får ut det mesta av besöket. Dessutom innehåller boken tips om ytterligare 100 platser, samt nybörjarguider till exempelvis fåglar, groddjur, naturfoto, svampar och växter.

Boken är full av vackra foton av några av landets främsta naturfotografer och rikt illustrerad med unika kartor som är både inbjudande och informativa.

FÖRFATTARNA
Erik Hansson arbetar som journalist och driver sedan 2013 Natursidan.se, Sveriges största oberoende nyhetssida om natur. Han har skrivit slutord i Brutus Östlings bok ”Bevingat”, som utsågs till Årets pandabok 2016, och är en av personerna bakom initiativet Biologiska mångfaldens dag i Sverige. Erik bor intill Nackareservatet, en vardagslyx som avnjuts nästan dagligen. Naturintresset började med fågelskådning i barndomen och har i vuxen ålder eskalerat till ett gränslöst naturnörderi.

Oliver Karlöf är utbildad marin ekolog och jobbar sedan 2014 med fiskevård på Stockholms stad. Han har sedan ung ålder haft en stor passion för natur och biologi och ser det som en ynnest att idag få jobba som fiskbiolog. En stor del av fritiden tillbringas ute i skärgården där han får den ro som kan behövas efter en tid i storstaden. Närmare Stockholm avnjuts upplevelser som svampplockning under fina höstdagar när den vandrande havsöringen kan beskådas i skogsbäckarna.

Vide Ohlin är naturvårdsbiolog och herpetolog. Han arbetar med Grodkollen och andra projekt för att bevara groddjur i Stockholm. Intresset för grod- och kräldjur har funnits sedan barndomen och har utgjort en röd tråd genom utbildningen och karriären. Uppväxten på Södermalm och i Björkhagen skapade en stark kärlek till de oaser som utgör en kontrast till stadens bebyggelse. En stor drivkraft är att även framtida barn ska kunna uppleva det myller av liv som går att finna i dammar och kärr.

Kontakt
Helena Iles
helena (@) iles.se