banner

Riksteaterns gatukonstkonvent Art of the Streets drog rekordpublik

Postad den 15 Aug 2011

Pressmeddelande 15 augusti 2011: I helgen arrangerade Riksteatern det omtalade gatukonstkonventet Art of the Streets. Intresset för graffiti, gatukonst och den pågående debatten om Stockholms klotterpolicy var stort och Art of the Streets satte ett nytt publikrekord med 5900 besökare, vilket nästan är en fördubblig jämfört med förra året. – Efter Art of the Streets succéhelg hoppas Riksteatern att Stockholm stad tar sitt ansvar och ser över hur staden ska tillgodose sina ungdomars skaparbehov årets övriga 363 dagar, säger Riksteaterns producent Ceylan Holago.

­– Vi är oerhört glada att så många kom och deltog på Art of the Streets i helgen. Det nya publikrekord visar tydligt att det finns ett stort intresse både för att måla själv och ta del av graffiti och gatukonst som betraktare, säger Ceylan Holago.

I år besökte 5900 Riksteaterns gatukonstkonvent Arts of the Streets, jämfört med fjolårets 3000 besökare. Många valde att måla på den öppna väggen, andra kom för att se konstnärer måla, lyssna på föreläsningar och delta i debatten.

Redan på fredagen smygstartade konventet med en gatukonstvandring. 130 personer deltog, vilket även det var rekord.

På lördagen hängde besökarna bokstavligen på låset och när den 68 meter långa väggen öppnade tog det inte många sekunder innan konstnärer, hobbymålare och nybörjare tog plats framför den. Under helgen köade besökare för att få måla på den öppna väggen. Åldern bland de som målande spann mellan 3 och 80 år och merparten var tonåringar.

Lördagskvällens debatt om Klotterpolicyn drog en stor och väldigt engagerad publik på 350 personer och salen på Kägelbanan blev snabbt full. I debatten deltog Finlands kulturminister Paavo Arhinmäki, stockholmspolitikerna Tomas Rudin (s) Christoffer Järkeborn (m) och Solveig Hollari från Brottsförebyggande rådet (BRÅ). Debatten kommer att läggas upp på Riksteaterns hemsida under dagen.

De affischtavlor som skulle ha suttit uppe på Stockholms kulturtavlor inför evenemanget men som stoppades av Stockholm stad, fanns för beskådning på Kägelbanan under helgen. Besökare fick tillåtelse att ta med en tavla var och samtliga 300 tavlor adopterades. Som alternativ till den stoppade reklamkampanjen köpte Riksteatern flygreklam med texten ”Graffiti can’t be stopped” som cirkulerade över Stockholms innerstad både lördag och söndag eftermiddag. Flygkampanjen gav eko både på platser runt om i stan och i sociala medier.

Stockholm stad måste tillgodoses ungas kreativa behov
– Efter Art of the Streets succéhelg hoppas Riksteatern att Stockholm stad tar sitt ansvar och ser över hur staden ska tillgodose sina ungdomars skaparbehov årets övriga 363 dagar, säger Ceylan Holago.

Värt att notera är att Stockholm stad i april 2009 gav ut ”Kultur i ögonhöjd”, en strategisk plan för barn- och ungdomskultur i Stockholm. Planen gäller till 2012 och dess övergripande mål lyder ”Alla barn och unga i Stockholm ska ha likvärdig tillgång till professionella kulturupplevelser och likvärdiga möjligheter till eget skapande”. I förordet skriver Madeleine Sjöstedt, kulturborgarråd, och Berit Svedberg, kulturdirektör, att det är ”viktigt att stadens kulturverksamheter utgår från det kulturliv som barnen och ungdomarna verkligen lever i”.

– Det borde vara viktigare för Stockholm Stad att lägga resurser på verksamhet som inkluderar ungdomar och barn och tar till vara på deras kreativitet, än på extra bevakning av evenemang som Art of the Streets för att få hävda att ett par promille av besökarna begått brottsliga handlingar på hemvägen. Det resultatet kan man få vilken Stureplanshelg som helst med extra bevakningsresurser, säger Ceylan Holago.

Pressbilder från Art of the Streets 2011 och mer information finns på www.riksteatern.se/press