banner

Scala välkomnar en höst fullspäckad av gamla och nya vänner

Postad den 16 aug 2018

Idag drar Scalateatern i Stockholm upp ridån för en efterlängtad höst med massor av spännande och roliga föreställningar. På källarscenen och foajéscenen varvas jazz, rock, visor och samba med standup och releaser. I år fyller Scala 100 år och bjuder in originalmedlemmarna i svenska uppsättningen av ”Hår på Scala” för en reunion exakt 50 år efter deras första föreställning. Höstens stora premiär är den högt älskade berättelsen ”Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton” som går upp på scen i november med Henrik Dorsin, Vanna Rosenberg och Anton Lundqvist i spetsen. En av våra mest älskade poeter Bob Hansson gästar Scala med ”Kan ni vara snälla nu för sen dör vi faktiskt” och det kommer även bli en rad kära återbesök av bland andra av Kristian Luuk och Daniel Hallberg, Kristina ”Keyyo” Petruschina och Fredrik Lindströms respektive föreställningar. Självklart kommer den numera legendariska jazzklubben ”Lönnkrogen” tillbaka och varje måndag fylls källaren med landets främsta komiker i Scalas nya alldeles egna standup-klubb ”Scala komedi”.

Ett axplock av höstens repertoar:

”SAGAN OM KARL-BERTIL JONSSONS JULAFTON”
Det kanske allra största i höst är Scalas egenproducerade och efterlängtade premiär av den folkkära sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton. Henrik Dorsins manusbearbetning ger publiken en musikalisk, komisk och tänkvärd version av sagan där man kommer att känna igen sig från den traditionella tv-filmen. Sagans tecknare Per Åhlin står bakom produktionsdesignen så den karaktäristiska stilen finns kvar. I rollerna ser du Henrik Dorsin, Vanna Rosenberg, Anton Lundqvist, Peter Dalle, Katrin Sundberg, Andreas Rothlin Svensson mfl. Regi och koreografi: Anna Vnuk. Kompositör: Carl Bagge.
Premiär 8 november.

I sagans anda bjuder även Scalas Restaurang Bakfickan in till julbord för alla plånböcker. Byrådirektörer serveras flott skaldjursplatå under kristallkronan, vanligt folk serveras 3-rätters jultallrik i matsalen och de fattiga satarna mättas i källarlokalen med enklare julbespisning. Alla är välkomna till Scalas ”Karl-Bertilska” värld.

”SCENKVÄLL MED LUUK OCH DANIEL HALLBERG”
Kristian Luuk kommer som tur är tillbaka med sin publiksuccé Scenkväll med Luuk och Daniel Hallberg. Komikern och Instagram-fenomenet Daniel Hallberg agerar sidekick och husband och för dig som minns Sen kväll med Luuk på TV4 får garanterat en nostalgikick.

Gästerna i höst är:
7 september: Gudrun Schyman, Linnea Henriksson.
8 september: Clara Henry, Alex Schulman.
14 september Isabella Löwengrip, Messiah Hallberg.
15 september Johan Glans, Erik ”Jerka” Johansson

”BOB HANSSON- KAN VI VARA SNÄLLA NU FÖR SEN DÖR VI FAKTISKT”
Bob Hansson – en av Sveriges mest älskade poeter – turnerar med sin helt egen inspirational-stand-up-föreställning om lattevispar och konsten att älska livet: Kan vi vara snälla nu för sen dör vi faktiskt. Med avstamp i nya boken Tankar för dagen – manual för ett snällare liv besvarar han eventuellt några av livets stora frågor. Till exempel: Varför skrattar ett barn ungefär 400 gånger om dagen men en vuxen bara 15? Varför är en av de vanligaste lögnerna ”jag mår bra”, och utbrändhet den vanligaste sjukdomen i världens friskaste land? Varför är lattevispar farliga? Varför pratade Darwin så mycket om kärlek? Varför håller Bob Hansson in magen när han uppträder? Varför är vi så skickliga i konsten att såga oss själva? Varför agerar vi ibland som om det vore förbjudet att vara människa? Och varför heter så många tandläkare Dennis? En föreställning då allt kan gå fel i en värld som gör just det, men ändå lyckas vara obegripligt vacker flera gånger om dagen. Med sin energi, visdom och rikliga komik är Bob Hansson en sällsynt klok och förändrande injektion i den svenska lagomheten.
Föreställningsdatum 13-14 november

”RYSSEN KOMMER” MED KRISTINA KEYYO PETRUSHINA
Ett kärt återbesök blir det även av Keyyos föreställning ”Ryssen kommer” som är fylld av humor, värme och show samt ärliga och personliga berättelser från uppväxten. Keyyo sammanfattar sitt unga liv fram till nu; vi kommer få veta hur artistnamnet Keyyo kom till när hon var åtta år gammal, men också varför hennes dagisfröknar gav henne smeknamnet ” blin zvezda” (jävla stjärna) och mycket, mycket mer.

– Jag har längtat efter att få dela med mig av denna historia. Min historia. Allt från hur vi med transsibiriska järnvägen flyttade från mitt hemland Ryssland till Sverige, om utanförskap, skammen för min härkomst och släkt, opassande namn på kaniner, misslyckade försök att slå igenom som popstjärna och att vara den enda som inte får komma in i kojan, hälsar Keyyo.

Föreställningsdatum: 28 och 29 september

”SAMKVÄM” MED FREDRIK LINDSTRÖM
”Samkväm – Slumpad underhållning med Fredrik Lindström” blev ett mycket uppskattat format under hösten och våren på Scala. Nu är komikern och språkvetaren tillbaka under fem kvällar med den mångfacetterade föreställningen där ingen kväll är den andra lik och där till och med temat varierar från kväll till kväll. Temat slumpas nämligen fram genom ett hjul på scen som Fredrik snurrar och ibland även tar publiken till hjälp. – Det här är en föreställning som skippar genrebeteckningarna. Jag blandar standup, populärvetenskap, högläsning och trams. Det blir lite olika varje kväll, beroende på vilka teman som snurras fram, berättar Fredrik Lindström.
Föreställningsdatum är 11-12 september, 16-17 september och 24 oktober.

”HÅR PÅ SCALA”
I år fyller Scala 100 år. Vad passar då bättre än att bjuda in ”Hår” för en reunion exakt 50 år senare. År 1968 florerade ”Summer of love”, ”Peace love and understanding” var ett etablerat begrepp och ”Hair” hade premiär på Broadway. Samma år spelades svenska versionen ”Hår” på Scala. Orginalmedlemmarna har samlats och bjuder in till en musikupplevelse med mer eller mindre ihågkomna HAIRliga låtar. Medverkar gör: Anne Kulle, Jane Sannemo, Cia Löwgren, Anna Bella Munter, Tessan Milveden, Kjell Jonasson, Pyret Mober, Bill Öhrström, James Jr Bradley, Lennart Hjelm samt musiker.
Föreställningsdatum 20 september.

HÖSTEN PÅ SCALA (med reservation för ändringar och tillägg)
15 AUG WILL OAKS
16 AUG CALLE NILSSON & ARTILLERIET
17 AUG ROLLSPELS KLUBBEN LIVE
22 AUG B-BARS 23 AUG HEADS UP
24 AUG LÖNNKROGEN
29 AUG YRSA + OSKAR LARSSON | RELEASE
30 AUG THOMAS BACKMAN RELEASE
03 SEP SCALA KOMEDI
04 SEP HOW TO BECOME SWEDISH IN 60 MINUTES
05 SEP EKDAHL BAGGE BIG BAND
06 SEP FUNNY FUCKUP STANDUP
07 SEP LÖNNKROGEN 07 SEP SCENKVÄLL MED LUUK & DANIEL HALLBERG
08 SEP KUBANSK LIVEMUSIK-KLUBB
08 SEP SCENKVÄLL MED LUUK & DANIEL HALLBERG
10 SEP SCALA KOMEDI
11 SEP KB-KLUBBEN
11-12 SEP SAMKVÄM MED FREDRIK LINDSTRÖM
12 SEP ROLLSPELSKLUBBEN
13 SEP CONRAD BOQVIST RELEASE SPUTNIK
14-15 SEP SCENKVÄLL MED LUUK & DANIEL HALLBERG
16 SEP JUDAH FRIEDLANDER: AMERICA… STILL NUMBER ONE
17 SEP SCALA KOMEDI
18 SEP OSCAR DANIELSSON
19 SEP ROLLSPELSKLUBBEN
20 SEP HÅR -68 SCALA – HAIR EUROPA PREMIÄR -50 ÅR
21 SEP LÖNNKROGEN
22 SEP SMÅSTADSLIV GÅR PÅ KROGEN
22 SEP HEN-INGVARTZ 24 SEP SCALA KOMEDI
25 SEP EKDAHL BAGGE BIG BAND
26 SEP ROLLSPELSKLUBBEN
28-29 SEP RYSSEN KOMMER!
29 SEP BAR BRASIL

För fler speldatum se: http://www.scalateatern.se/forestallningar/

Scalateatern 
På Scalateaterns nöjespalats kan du äta en bit mat i restaurangen, se en teaterföreställning i salongen, ta ett glas vin i baren och spisa livejazz i källaren – allt på samma kväll. I år firar Scalateatern 100 år och i de anrika lokalerna har legender som Jan Malmsjö, Harriet Andersson, Allan Edwall, Sif Ruud, Birgitta Andersson och Monica Zetterlund uppträtt. Sedan 2014 drivs teatern av Conrad och Tova Nyqvist tillsammans med Henrik Dorsin och Michael Lindgren och idag är Scala mycket mer än en teater. De senaste åren har en rad hyllade föreställningar spelats på stora scenen, bland annat Henrik Dorsins enmansshow “Näktergalen från Holavedsvägen” (2014), 130 utsålda föreställningar av “Grotesco på Scala” (2015) och Lena Anderssons “Egenmäktigt förfarande” (2017). Samtidigt sjuder det av liv i källaren, där bland annat jazz- och standup-klubbar huserar sida vid sida med brasilianska och kubanska kvällar. Och vill man göra det till en riktig helkväll går det utmärkt att inleda eller avsluta i restaurangen och baren.

För mer information 
www.scalateatern.se

Pressbilder 
Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton här.
Scenkväll med Luuk och Daniel Hallberg här.
Ryssen kommer här.
Samkväm med Fredrik Lindström här.

Kontakt 
Matilda Klein, Producent Scalateatern
matilda@scalateatern.se
tel: 070-78 78 912