banner

Utställning om Avantgardet under Ölands skördefest

Postad den 19 sep 2019

Fotograf Anton Lernstål har följt det flerfaldigt grammisnominerade bandet Avantgardet framför och bakom kulisserna sedan den explosionsartade debuten 2016. Nu visar han för första gången sina verk publikt på en utställning som äger rum under Ölands skördefest med start lördag 28 september. I samband med utställningen gör Avantgardet sin första officiella spelning på Öland.

På utställningen skildras Nybrobandets resa från okänd kompisduo till ett av Sveriges mest älskade liveband. Från den tvättstuga i Nybro där debutskivan “För många dyra skor och döda ögon” spelades in för tre år sedan, via den första vingliga spelningen på Oceanen, den legedariska Way Out West-premiären på NEF, magin i Jocke Åhlunds studio i Vita Bergen, publikfesten på Nalen, Allsång på Skansen och Grammisgalan.

Utställningen av Anton Lernståls fotografier äger rum i ladan på Öland där Avantgardet precis spelat in sin fjärde skiva, “Mellan miljonprogram och Thailand”, som släpps senare i höst. I somras förvandlades ladan till studio och nu görs den om till galleri.

– Anton är en otroligt begåvad fotograf som förtjänar all uppmärksamhet han kan få. Hans bilder har alltid uppskattats extremt mycket av vår publik på sociala medier så det känns fint att få visa upp dem i lite större format. Det blir som en komprimerad skildring av de här åren som gått och syftet är att kunna ta med vår publik även bakom kulisserna på alla de spelningar som de varit på. De har följt oss så hängivet sedan starten och vi vill ge tillbaka och dela med oss på alla sätt vi kan, säger Avantgardets sångare och frontfigur Rasmus Arvidsson.

– Att ha fått följa och dokumentera Avantgardet på nära håll har varit en fantastisk upplevelse och resa – från den första spelningen i tvättstugan i Nybro till de stora musikscenerna i Sverige. Jag känner mig som en del i Avantgardet och bandet har blivit en viktig del i mitt liv. Därför är jag både oerhört tacksam och glad över att vi gör den här spelningen och utställningen tillsammans. Personligen är det en dröm som blir sann, säger Anton Lernstål.

I anslutning till utställningen bjuder Avantgardet även på en fullskalig spelning vid den lada där arbetet med bandets fjärde skiva nyligen avslutades.

– Det blir vår första spelning någonsin här på Öland och tanken är att visa vår tacksamhet över att alla i den lilla byn stått ut med vårt oväsen under sommaren. Vi tänkte helt enkelt tacka dem genom att väsnas i några timmar till.

Utställning och spelning under Ölands skördefest
Lördag 28 september kl 19.00, Björnhovda, Öland
Ingen åldersgräns. Biljetter i dörren.

Press
Helena Iles/ILES PR
helena@iles.se, 0739 80 52 51

Bokning
Ola Broquist/LUGER
ola@luger.se, 08-578 679 07

Övriga frågor
info@avantgardet.se
www.avantgardet.se