För femte året i rad delar folkbildningsprojektet Rikare trädgård ut utmärkelsen Årets rikare trädgård. Denna gång går den till Kalmar norra koloniförening, som visar vad som händer när många inom samma område gör insatser för närnaturen. I koloniföreningen hjälps medlemmarna åt att skapa miljövänliga odlingar med ett allt större fokus på biologisk mångfald och det har gett resultat.
Motiveringen till Årets rikare trädgård 2024:
”Kalmar norra koloniförening visar vad som händer när vi hjälps åt och gör insatser tillsammans. En damm, en blommande rabatt eller ett bihotell är bra. Flera dammar, rabatter och bihotell skapar förutsättningar för en rik biologisk mångfald. Många bäckar små gör stor skillnad.”
För femte gången delar folkbildningsprojektet Rikare trädgård ut utmärkelsen Årets rikare trädgård. 2024 går den till Kalmar norra koloniförening för deras gemensamma arbete för naturen.
– Vi har i år för första gången utsett en koloniförening till Årets rikare trädgård och det för att lyfta fram vikten av att inspirera varandra. Det är så den riktigt stora förbättringen kan ske. Det gäller i koloniföreningar, men även i kvarter, bostadsrättsföreningar, byar och städer – varenda extra kvadratmeter som görs kommer förstärka det som redan gjorts. Det syns tydligt i Kalmar norra koloniförening, som också ser till att inspirera andra utanför föreningen genom kurser och samarbeten med skolor i närheten, säger Erik Hansson, projektledare för Rikare trädgård.
Annika Brodin, ordförande i Kalmar norra koloniförening som i år tilldelas utmärkelsen Årets rikare trädgård 2024:
– Det är fantastiskt roligt att vårt arbete gett en bonus och trevligt att kunna visa att även den lilla människan kan göra skillnad vad gäller miljö och mångfald. Ett socialt engagemang som utmynnat i en miljömedvetenhet i hela föreningen.
I Kalmar norra koloniförening syns insatserna överallt. Varenda koloni är fylld av en rik och varierad blomning som ger viktig nektar och pollen åt insekterna i området. De allmänna ytorna har rejäla träd och fler har planterats. Det finns en damm och flera sandiga kullar för pollinatörer som är bebodda av marklevande vildbin. Föreningen jobbar också aktivt med kompostering som gynnar jorden och med att samla in regnvatten. På träden i och utanför koloniföreningen sitter många fågelholkar. Det finns med andra ord både gott om mat och livsmiljöer åt insekter och fåglar.
Föreningen är också engagerad i att lära ut mer om naturen. I samarbete med skolor i området kommer ibland skolklasser till koloniföreningen för att snickra fågel- och fladdermusholkar eller bihotell på sina slöjdlektioner. Även biologilektioner förläggs ibland i koloniområdet.
Annika Brodin berättar att det märks att intresset för att gynna djur- och växtlivet växer bland odlarna i koloniföreningen.
– Jag tror det beror på att vi haft en del kurser som gjort att folk blir mer medvetna om vilka insatser som kan göras. Det märks också att det är fler som deltar i aktiviteterna vi arrangerar. Vi har blivit mer medvetna om vad mångfald egentligen innebär och då blir man mer nyfiken på både växter och insekter. Då tittar man lite extra på skalbaggar och annat man hittar. Man har blivit både mer medveten och uppmärksam.
Har du några råd till andra föreningar som vill göra insatser?
– Börja med ett mindre, hanterbart projekt som ni kan ro i hamn. Och se till att ha roligt tillsammans. Anlägg till exempel en ”mångfaldsrabatt” med växter som är gynnsamma för insekter över hela säsongen och blottad jord som bina kan gräva i. En vacker rabatt kan man ha nästan var som helst, säger Annika Brodin.
En av anledningarna till att Kalmar norra koloniförening kommit en bra bit på vägen mot ett naturvänligt odlande är den Miljödiplomering som Koloniträdgårdsförbundet tagit fram. Över 60 av landets koloniföreningar har diplomerat sig, däribland Kalmar norra. Därmed har de fattat beslut om att gemensamt visa hänsyn till jorden, vattnet, småkryp och fåglar.
Så gör du en “mångfaldsrabatt”
• Gör en upphöjd bädd av exempelvis jord, sand och grus. Gärna på en solig plats.
• Plantera torktåliga växter i bädden. Det kan vara exempelvis kryddväxter, kantnepeta och vilda växter som trivs i sådan jord; exempelvis väddklint, åkervädd, blåeld, gråfibbla och backtimjan. Det går även att så svenska ängsfröer avsedda för torra marker i bädden.
• Låt en del av jorden vara blottad. Många vildbin och andra insekter gräver sina bon i sand eller sandig jord och dessutom kan de hitta mat i blommorna.
Tips till koloniföreningar, bostadsföreningar och kvarter som vill göra gemensamma insatser
• Låt en del av gräsmattorna gå i blom och klipp inte förrän tidig höst. Räfsa bort klippet.
• Anlägg rabatter som blommar både tidig vår och sen höst. Se till att det alltid finns mat åt småkrypen.
• Odla vilda, inhemska växter. Dessa är extra viktiga för landets insekter.
• Sätt upp bihotell och fågelholkar. De behöver fler bostäder.
• Anlägg dammar. Helst utan fiskar eftersom de äter upp det mesta av insektslivet.
• Plantera fler träd och låt de som finns stå. Träd är svårslaget som insatser.
• Lämna någon hörna med grenar och ris åt vedlevande insekter.
Pressbilder
Pressbilderna i detta pressmeddelande är tagna av fotograf John Hallmén.
Dessa och fler pressbilder fria att använda i redaktionella sammanhang finns att hämta här. Ange alltid fotografnamn.
Mer information finns i detaljer vid varje bild.
Om Rikare trädgård
Rikare trädgård är ett folkbildningsprojekt och ett samarbete mellan Fritidsodlingens Riksorganisation och Natursidan. Målet med Rikare trädgård är att sprida information om hur trädgårdar och odlingar kan gynna den biologiska mångfalden.
Läs mer om projektet och hitta artiklar och guider på www.rikaretradgard.se
Om Kalmar norra koloniförening
Kalmar norra koloniförening är stadens äldsta koloniområde. Det bildades redan 1912. Här finns i dagsläget 51 odlare. Var och en med egen stuga och odlingsyta, men också med ett gemensamt ansvar över området och hur det sköts. Läs mer på www.kalmarnorra.se
Om utmärkelsen Årets rikare trädgård
Sedan 2020 delar Rikare trädgård ut utmärkelsen Årets rikare trädgård till en trädgård eller koloniförening som arbetar för att öka den biologiska mångfalden. Det kan röra sig om en plats med anmärkningsvärt många arter eller en tomt som har gjort stora insatser utifrån förutsättningarna.
Vinnare 2024: Kalmar norra koloniförening
Vinnare 2023: Anders Henriksson, Jonstorp
Vinnare 2022: Maria Eriksson, Bollnäs
Vinnare 2021: Ronny Fritsche, Göteborg
Vinnare 2020: Emma Wahlberg och Lovisa Skagerman, Björnlunda
Kontaktpersoner
Annika Brodin, ordförande Kalmar norra koloniförening
0705238840
annika.brodin67@gmail.com
Erik Hansson, projektledare för Rikare trädgård
0730385185
erik@natursidan.se