Idag har Högsta domstolen meddelat sitt beslut i det uppmärksammade Auroramålet, där 300 ungdomar stämt svenska staten för otillräckliga klimatåtgärder. Det är första gången Högsta domstolen bedömer en klimatprocess. Högsta domstolen konstaterar att Auroras talan inte kan prövas, men utesluter inte att en liknande sorts klimattalan kan prövas. Domstolens beslut innebär inte att svenska statens otillräckliga klimatpolitik inte kränker mänskliga rättigheter, bara att domstolar inte kan pröva just denna talan.
– Vi måste analysera beslutet närmare, men respekten för vår rättighet till domstolsprövning är avgörande för att människor ska kunna hålla makthavare ansvariga för brutna klimatlöften. De planetära kriserna kräver drastiska, omedelbara, rättvisa omställningar av alla samhällets system – då duger det inte att makthavare får bryta mot lagen oifrågasatta, säger Ida Edling från Aurora.
Svenska Högsta domstolens beslut är meddelat i en global och europeisk kontext av andra klimatprocesser som handlar om mänskliga rättigheter. Europadomstolen (vars domar är bindande och prejudicerande för svenska domstolar) och domstolar i bland annat Nederländerna, Tyskland och Frankrike har alla både prövat klimatmål som liknar Auroras och givit klimataktivisterna i målen rätt: domstolarna har kommit fram till att de aktuella staterna måste vidta mer ambitiösa klimatåtgärder.
– Auroras kamp för klimaträttvisa är långt ifrån över. Om inte alla samhällets aktörer agerar för att förändra våra ekonomiska system i grunden väntar en klimatkollaps. Vi har inte råd att ge upp. Vi fortsätter, och vi behöver alla resurser vi kan få, säger Gertrud Wrange från Aurora.
Auroras juristteam kommer nu att utreda möjligheterna att driva frågan om svenska statens juridiska skyldigheter i klimatkrisen vidare.
Presskontakter
Ida Edling, talesperson och jurist, ida.edling@auroramalet.se, 076-206 0111