Maxim vid Karlaplan i Stockholm återuppstår som kulturscen nästa år. Fastighetsägaren Green Group har skrivit kontrakt med en ny ägarkonstellation som planerar att fylla den anrika platsen med levande kultur så snart lokalerna har genomgått en omfattande renovering. Verksamheten planerar att öppna hösten 2024.
Efter nedläggningshot och spekulationer om förändrad inriktning är det nu klart att anrika Maxim på Östermalm i Stockholm snart kommer bli en plats för levande kultur igen.
En samling erfarna aktörer inom scenkonst, musik, bio, restaurang och hållbarhet är involverade i nystarten och utvecklingen av Maxim. VD för Maxim blir Ellen Tejle, tidigare chef på Bio Rio och delägare av restaurangen Barbro i Stockholm.
– Vi gläds över att kunna rädda Maxim som kulturscen och ser fram emot att ge Stockholm och Östermalm en nyskapande flexibel scen för konst, film, konsert, dans, teater och samtal som präglas av hög kvalitet och kulturell innovationsanda. I lokalen byggs också en modern restaurang, säger Ellen Tejle.
Det finns få kulturetablissemang kvar på Östermalm efter att Esplanad, Paraden, Röda Kvarn, Astoria och Park stängt ner sina kulturverksamheter. Därför kommer Maxims överlevnad inte bara bidra till att förbättra det kulturella landskapet i Stockholm, utan även ge en välbehövlig förstärkning av kulturens plats på Östermalm.
– Vi är väldigt glada över att ha hittat seriösa och kompetenta partners som har en långsiktig plan för att utveckla Maxim som en modern kulturscen, säger Gustaf Grundström, VD för Green Property inom Green Group.
Större delen av finansieringen av den nya kultursatsningen på Maxim är kommersiell, men också Kulturförvaltningen Stockholm stad stöttar projektet med ett etableringsstöd om 1,5 miljoner kronor.
Vidare information om Maxims nya verksamhet, program och ägarkonstellation kommer att presenteras efter årsskiftet.
Maxims historia
Platsen där Maxim ligger idag användes under andra världskriget av FRA för att tolka krypterad utländsk radiotrafik. Som mest arbetade där 250 personer och de sägs ha haft avgörande betydelse för att avkoda den tyska underrättelsetjänsten.
Byggnaden blev 1946 Karlaplansstudion där Sveriges Radios gjorde inspelningar av livemusik och talkshows. Bland annat gästades studion av Beatles som gjorde sin andra spelning utanför England där. Inspelningen blev så bra att bandet använde fyra låtar från den på sitt nästkommande album.
1967 fick lokalen namnet Maxim och blev biograf och teater.
Biografverksamheten lades ner 1971, men teatern levde vidare fram till 2022.
Under 1980- och 90-talet spelades det revy och humorföreställningar på Maxim. Teatern drevs då av Brasse Brännström, Magnus Härenstam, Lill Lindfors och Lars Amble tillsammans med Aller Johansson.
2003 flyttade Proscenia AB in och satte upp musikaler och barnföreställningar fram till 2008 då isländska 3 Sagas tog över.
Mellan 2011-2022 drev Agneta Willman och Mikael Persbrandt teaterverksamheten på Maxim, med fokus på drama och show.
Hösten 2024 öppnar ny scenverksamhet på Maxim.
Pressbilder
Visionsbild Freda Arkitekter, Kolbe Arkitektur & Studio Stockholm Arkitekter
Ellen Tejle Foto: Isabell Höjman
Presskontakt
Helena Iles/ILES PR
helena@iles.se, 0739 80 52 51